Kunst

Artificial Intelligence is een kunst. Het vereist vakkennis maar ook creativiteit om geschikte toepassingen te vinden. Het is net als kunst ook vernieuwend. Het verlegt de grenzen van wat we met informatietechnologie kunnen bereiken.

Moderne Kunst

Er zijn binnen de AI ook stromingen. De op dit moment meest bekende en moderne is het 'connectionisme'. Daaronder vallen neurale netwerken en deep learning. Binnen deze stroming maken we netwerken, geïnspireerd door de menselijke hersenen en door ze met grote hoeveelheden voorbeelden te trainen verwerven ze vaardigheden zoals het classificeren van transacties, objecten en beelden.

Oude Kunst

Symbolisme is de oude kunst van logica en redeneren. Redeneren met regels over symbolen en begrippen dus over expliciete kennis. Met als voordeel dat het redeneerproces, in tegenstelling tot die in het connectionisme, te begrijpen en uitlegbaar is.

Materiaal

Materiaal voor het connectionisme bestaat uit grote hoeveelheden voorbeelden (data). Voor het symbolisme is de expliciete kennis van deskundigen en gebruikers nodig. In beide gevallen is de beschikbaarheid van geschikt materiaal, naast het nut van de toepassing, de bepalende succesfactor.

Kunst om de Kunst

Hoewel Artificial Intelligence als vakgebied en researchonderwerp al sinds de jaren zestig bestaat, bevindt het zich nog steeds grotendeels in de onderzoeksfase. Elke week verschijnen er vele wetenschappelijk artikelen die de nieuwste inzichten en ontdekkingen presenteren.

Toegepaste Kunst

De AI kent inmiddels vele toepassingen. In de financiële sector classificeren AI systemen verdachte transacties, in de industrie herkennen neurale netwerken slijtage aan machines en voeren robots veel van het productiewerk uit.

Masters of AI

Wilt u een antwoord op de vraag welke toepassingen van deze technologie binnen uw organisatie mogelijk zijn of wilt u uw idee voor een toepassing laten beoordelen dan zijn we u graag van dienst. Onze samen meer dan vijftig jaar ervaring met het bedenken, ontwikkelen en implementeren van op AI gebaseerde toepassingen garanderen een korte doorlooptijd en een advies waar u mee verder kunt.